Бенките не са безопасни! Не ги подминавайте!

Колко опасни могат да бъдат бенките? Изписани са тонове медицинска литература по темата и въпреки това много от нас все още не вярват, че бенките могат да застрашат живота ни. Някои бенки си ги имаме още от раждането, а други се образуват по-късно в резултат на други фактори. Повечето от нас, ако разгледат по-обстойно тялото си , ще забележат, че има както по-големи, така и по-малки бенки. Как да определим кои са опасни и кои не? Ето някои насоки по които да се ориентираме.

На първо място трябва да знаем, че не всяко кафяво образувание по тялото ни е бенка. Бенки се наричат образуванията по кожата, които възникват в резултат на натрупване на клетки, които произвеждат меланин. Знаем, че меланинът е веществото, което придава цвят на кожата. Поради тази причина, цветът на бенките е кафяв. Някои бенки са ни даденост по рождение, но други се образуват с времето, в резултат на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи от слънцето. Има и генетични фактори, които стават причина за поява на бенки.

Бенките не са безопасни 1Естествено не всички бенки по тялото са опасни, а тези които са опасни, не могат да бъдат забелязани само с един по-обстоен преглед. Ако страдате от непрекъснато дразнене в област от вашето тяло, където имате бенка, това е знак, че трябва да обърнете специално внимание.

Какви видове бенки има?

Първия вид бенки са бенки по рождение. Те се срещат още при раждането. По размер могат да бъдат малки (1.5 cm), средни (1,5 – двадесет сантиметра) или големи (20см). Големите бенки по рождение крият голям риск от развитие на меланом и заплаха за живота. Поради тази причина трябва да бъдат видени и отстранени навреме от пластичен хирург.

Вторият вид бенки се наричат диспластични бенки. Повечето се образуват по време на пубертета, но има и такива, които са по рождение. Могат да бъдат една или много на брой, неравномерни по форма, с кафяв, червен или черен цвят.

Третият вид бенки са така наречените обикновени, придобити бенки. Появяват се както в детска възраст, така и в зряла възраст. Някои от тях дори се изгубват в напреднала възраст.

Бенките с неправилна форма, променен цвят и големина, могат да се превърнат в причина за поява на рак на кожата. Най-опасен е меланомът. Меланомът е вид рак на кожата, който се образува от меланоцити. Развива се изключително бързо. Ранното му диагностициране е от изключително важно значение за успешно лечение. Меланомът може да бъде доброкачествен и злокачествен.

За да се предпазим от рак на кожата трябва да преглеждаме бенките си всеки месец. При наличие на асиметрия, промени в цвета, значителен ръст, възпалителни реакции или кървене, трябва незабавно да се консултираме с лекар-дерматолог за ранно диагностициране и предприемане на мерки за лечение и евентуално отстраняване.

Автор: Петя Петкова

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>