Еволюция на дамските обувки

Дамските обувки – преди и сега…

Дамските обувки през годините са претърпели редица метаморфози, някои от които се радваме, че са останали в миналото, но все пак… Ако ви е интересно да разберете кои детайли са били променяни, кои цветове са властвали и дали всъщност модата днес не е почерпила вдъхновение от миналото, продължавайте да четете.

Няма да ровим много дълбоко в миналото, но е важно да споменем, че всъщност добре познатите ни токчета започват своята история от мъжете.

Да, токчетата са използвани за пръв път именно при мъжките обувки.

И не мислете, че става дума за аристократите или напудрените балове, токовете са били нужни за съвсем друга и то много по-смислена работа, а именно за стабилно и удобно управление на конете по време на езда.
Започваме с…

1960 година

Два чифта дамски обувки на висок токЕлегантност и минимализъм – това е основата при елегантните дамски обувки с висок ток по онова време. Тънки токчета, дискретни каишки, полупрозрачни материи и разбира се, блясък. Всичко това създава изключително ефирно усещане и женствено излъчване.

Няма как да не споменем, че именно през това десетилетие се утвърждава и най-елегантната форма на най-популярните дамски обувки – Стилето. Тази класика, която никога няма да излезе от мода. Визуално издължава фигурата и носи самочувствие на жената, както никоя друга обувка. Токът е изключително тънък, а ефектите, които се добавят към дизайна, изцяло променят визията, за да бъде модерна тя и през следващите десетилетия.

1970 година

Рязък завой в модните тенденции при обувките от 70-те години. Изключително актуални са цветните обувки, графични десени и смели комбинации.

Лимоново зелено, ефект на змийска кожа и други смели комбинации, превръщат всяко клубно парти в истински пир на цветовете и десените.

1980 година

Към класическите обувки на висок ток се добавя и доза блясък с помощта на инкрустирани камъчета както върху самата обувка, така и върху токчето. Също така стават модерни и животинските принтове, с две думи – колкото по-крещящо, толкова по-добре.

Дамски обувки на висок тънък ток в змийски принт1990 година

Всичко, което привлича погледа, е актуално – змийски ефект в крещяща комбинация от червено и жълто, високи платформи с дебел ток или пък тънко токче и заострен връх. Колебанието между двете крайности дава изключителна свобода всеки да носи обувките, които са му удобни и му харесват.

2000 година

Обувките на платформи бележат своя възход. Висок ток, висока платформа, отворени пръсти – изключително стилно излъчване, което е подходящо за ежедневието и специални поводи. Също така се налага лачената кожа в нетрадиционни цветове – червен, син и т.н. Животинските принтове, особено зебрата, са много актуални, в комбинация с масивни катарами.

2010 година

Класическите модели биват разнообразявани с най-различни акценти – мрежести материи, каишки, плетеници, остри метални капси и т.н.

Височината на токовете става все по-екстремна, което е в контраст с моделите на абсолютно равна подметка.

Велур, ефекти на змийска кожа, лицева естествена кожа и лак – може да се види абсолютно всичко, което е чудесно.

Следващото десетилетие ще добавим скоро, но смело бихме могли да кажем, че много от тенденциите от годините назад са се пренесли и в съвремието.

Класическите модели вървят ръка за ръка със смели десени, блясък, флорални мотиви и всичко друго, което показва индивидуалност, смелост и лично отношение към детайлите.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>