Защо изпадаме в паника

Да преодолоеем стреса

Източник на изображението: pixabay.com/

Да се запази хладнокръвие и присъствие на духа в случай, че сме неприятно изненадани от непредвидени обстоятелства е въпрос на талант и много добро владеене на собствените емоции. За съжаление жените не винаги могат да контролират така добре поведението си и често се случва да изпадат в паника в екстремни ситуации. Това, разбира се в повечето случаи влошава нещата и само може да ни навреди. Ето защо е добре да знаем как да разсеем напрежението и да не губим концентрация, в моментите в които тя ни е най-необходима.

Въз основа на дългогодишни проучвания, учени от Чикагския университет разкриват част от причините, поради които губим контрол над действията си в определени ситуации.

Една от тях е свързана с това, че забравяме.

В случай, че сме под напрежение и трескаво обмисляме как да постъпим, обикновено забравяме наглед обикновени неща като това къде са ключовете за колата или къде сме оставили папката с важни документи за предстоящата бизнес среща. В подобни моменти, поради прекомерното напрежение, част от мисловната ни енергия сякаш се губи и не се чувстваме способни да обработваме информацията, която постъпва в мозъка ни.

Как да постъпим?

Най-ефективния метод, който може да ни помогне в този случай е техника на дълбоко вдишване и издишване, при която сякаш рестартираме мозъка си.

От йога практиките знаем колко важно е да се диша правилно, това дава шанс на цялото ни тяло да се почувства омиротворено и спокойно, което му дава възможност да се върне в нормален ритъм и да се избави от стреса.

Друга причина да изпаднем в паника е прекалено дългото обмисляне на проблема. Ако ви предстои важна презентация, в която вие сте главно действащо лице, едва ли ще се почувствате по-спокойни от непрестанното мислене за момента, в който всички погледи ще са втренчени във вас. Установено е, че говоренето пред публика е една от трите най-често срещани причини за стрес и паника. За да не „парализирате” мозъка си точно когато ви е най-необходим, непосредствено преди презентацията спрете да тренирате речта си и си тананикайте приятна мелодия или просто подъвчете дъвка. Това са безотказни методи за незабавно сваляне на градуса на напрежението.

Когато емоциите са толкова големи, че не можете да ги контролирате е по-добре да намерите начин да ги отприщите преди важното събитие, за което се притеснявате. Ако ви се плаче, направете го, ако се страхувате, че може да нагрубите някого, излейте негативната енергия в тренировка, чистене или друга дейност, която ще ви изтощи и отпусне.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>