Здраве след 30-те

Вече си на 30. Честито. Прекрасна възраст и число. Вече си уверена, знаеща какво искаш и можеща да го постигнеш. Чувстваш се напълно изградена, истинска Жена – не си момиче, но и не си толкова възрастна, за да се чувстваш извън „топ“ позициите. С други думи си на върха.

С тялото ти обаче нещата не са съвсем същите. Може да не го усещаш или виждаш, но тялото ти се променя малко по малко. Това са нормални промени на възрастта.

Всяка жена е уникална. Не е задължително всяка да наблюдава промените по същия начин.

Уязвими зони и препоръки:

  • Теглото

sportМного жени започват да покачват теглото си след 30-те. Това се дължи на забавянето на метаболизма. За да поддържате здравословно тегло, е необходимо да извършвате редовно физически упражнения – аеробика, повече ходене пеша, тичане, колоездене, плуване. Здравословно хранене – повече зеленчуци, плодове и повече прием на вода.

 

  • Кожата

Поддържайте кожата си със свеж и здрав вид.
Кожата започва да изглежда леко по-вяла, появяват се фини бръчици. Причината е в забавянето процеса на образуване на нови клетки на кожата. Използвайте повече леки почистващи и хидратиращи средства, внимавайте с излагането на слънце и прилагайте редовно щадящи маски на билкова основа (по възможност приготвени от вас).

 

  • Бременност

 

stresВъпросът с бременността и раждането на тази възраст става по-деликатен. Ако сте в добро здраве и водите здравословен начин на живот, най-вероятно ще имате здрава бременност и здраво бебе. Не е нужно да се притеснявате излишно.

Съществуват и рискове обаче, свързани с бременността на тази възраст. Бременността при по-възрастни жени трябва да се следи особено внимателно. Консултирайте се редовно със специалист по тези въпроси и намерете повече информация за бременностите и здравето на жените в рода ви.

Не по-маловажен е и въпросът с контрацепцията. Консултирайте се със специалист, информирайте се и изберете средство, подходящо за вашия начин на живот. Но и се уверете, че няма да навреди на вашето здраве.

  • Кости

Превенция срещу отслабване на костите.

Не е задължително да се е случило при вас, но като цяло отслабването на костите при жените започва по време на 30-те. На по-зряла възраст този процес може да доведе до т.нар „изтъняване“ на костите или остеопороза. Мускулите също започват да губят тонус. Започнете да приемате повече храни, богати на калций – минералът, който поддържа костите и зъбите здрави. Водете активен начин на живот. Ходете пеша поне 30 минути всеки ден. Спортувайте 3 до 4 пъти седмично – фитнес, аеробика, плуване или танци, джогинг.

  • Стрес

Понижете стреса!

Жизнено важно е за здравето ви да редуцирате стреса. Хранете се с полезни храни, богати на витамини и минерали. Прекратете тютюнопушенето, прекарвайте време в природата – поне веднъж или два пъти седмично. Намалете до минимум или изключете алкохола. Доставяйте си редовно положителни емоции.

 

В едно изречение: За да се погрижите за здравето си – хранете се здравословно, спортувайте, смейте се и мислете хубави неща.

Автор: Даниела Костова

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>