Няколко начина да засилим метаболизма си

Случвало ли ви се е да мечтаете за „бързия метаболизъм” на някой ваш приятел или познат, който без значение колко парчета пица или торта поглъща, изглежда като изваден от корица на модно списание? Да, важно е да обичаме тялото си такова каквото е, но желанието за един размер по-малки дрехи понякога е толкова силно, че сме готови на дълъг мъчителен глад само и само да се доближим още една идея до визията, за която мечтаем.

Уви, не всеки от нас е надарен с метаболизма, който ни се иска, но съществуват много начини, с които можем значително да подпомогнем неговата функция. А най-хубавото е, че нито един от тях не включва страшната дума глад. Даже напротив! Когато гладуваме, организмът получава сигнали за недостиг на хранителни вещества и автоматично започва да складира всичко, което му предложим, значително забавяйки по този начин метаболитната скорост. Освен това, ако продължим да поддържаме гладния режим по-дълго време, организмът ни ще започне да гори мускулна тъкан, осигурявайки по този начин надмощие на висцералните мазнини – нещо, което определено не искаме да ни се случи! Висцералните мазнини са вид мастна тъкан, която се натрупва около вътрешните органи.

1Заседналият начин на живот значително забавя метаболитните функции. Важно е да използваме всеки удобен момент за движение, дори това да означава само да станем, да си сипем чаша вода и да седнем отново. Изследвания показват, че дългото заседяване (или застояване) на едно място довежда до „изключването” на един от ензимите, отговорни за обмяната на веществата. За да поддържаме този ензим активен, е препоръчително да се разтъпкваме по-често, пък било то и за кратко (докато говорим по телефона например).

Друг лесен и достъпен начин за подпомагане на метаболизма е приемането на много течности, най-вече – студена вода. Резултатът идва от усилието, което организмът извършва, за да затопли водата до телесна температура. Учените са доказали, че 6 чаши на ден (около литър и половина) са способни да повишат метаболизма с по 50 калории на ден – достатъчно, за да стопим около 2 кг за година.

Закуската е друг важен фактор за тънка фигура. Колкото по-богата – толкова по-добре. Закуската осигурява енергия за целия ден и дава силен начален тласък на метаболитния процес. Същото важи за чая и кафето.

Особено важно е наличието на достатъчно витамин Д. Той е отговорен за запазването на мускулната тъкан, която ускорява метаболизма. Можем да си го набавим с порция сьомга, риба тон, зърнени храни и яйца.

Като заключение е важно да запомним, че набавянето на достатъчно течности е също толкова важно, колкото и храната която приемаме. Дехидратираният организъм гори по-малко калории и представлява опасност за нашето здраве. Няколко чаши вода на ден далеч не са непостижима цел, а могат да ни накарат да се чувстваме значително по-добре, по-мобилни – по-щастливи.

Автор: Зорница Апостолова

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>