Очакваме с нетърпение края на зимния сезон, за да захвърлим дебелите дрехи и да се разхождаме по-дълго навън, да общуваме повече. Идеята за пролет сама по себе си ни зарежда с енергия, но организмът ни се нуждае от време, за да се приспособи към новия сезон. След зимата е нужно да приемаме повече витамини, минерали и други укрепващи хранителни вещества за подсилване на имунитета, които лесно можем да си набавим от природата.
Задължително в менюто ни трябва да присъстват растителни масла, бобови култури, риба и месо, сезонни плодове и зеленчуци, съдържащи витамин А, витамин С и витамин Е и микроелементи.
Витамин А играе важна роля за реакцията на имунната система срещу вируси и бактерии, с които бързо се сблъскваме след продължителното ограничаване на контактите с други хора през зимата. Той е известен като витамин на растежа. Съдържа се в животински продукти като черен дроб, жълтък, масло. Има растения, в чийто състав има каротин, който организмът разгражда във витамин А. Такива са плодовете и зеленчуците в жълт, оранжев и червен цвят. С тяхна помощ се укрепва кожата и лигавицата, поддържа се нормално зрение, регулира се дейността на щитовидната жлеза.
Друг важен за силата на имунната ни система e витамин С. Свикнали сме да го приемаме в течен вариант или на таблетки, но не се замисляме, че някои плодове и зеленчуци изобилстват от него. Към тях принадлежат цитрусите, шипката, магданозът. Чесънът също съдържа витамин С и редица други полезни за организма вещества. От край време той се слави с бактерицидното си действие. Богат е още на витамини В1 и В6, на микроелементите: селен, манган, фосфор и желязо.
Витамин Е предпазва от анемия. Той е важен антиоксидант, който предпазва клетките от натрупване на токсини. Известен е като витамин на плодовитостта, тъй като е необходим за износването на плода. Богати на този витамин са житните зародиши, растителните масла, зелените зеленчуци и животинските продукти като яйца, мляко и черен дроб.