Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние.

Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип 2, като се намали нивото на кръвната захар при хора, които не приемат лекарства, както и при застрашените да развият болестта, съобщи ЮПИ.

Подобен начин на хранене намалява хемоглобин А1с – маркер за нива на кръвната захар, при хора с диабет тип 2 поне колкото диетата с малко мазнини, установиха учени от университета в Тулейн. Резултатите от изследването са публикувани в мрежата на Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), предаде БТА.

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние, които не приемат лекарства.

Нискокалоричните диети обикновено са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се ограничава консумацията на зърнени и бобови храни, хляб, сладкиши, макаронени изделия, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички.

Според американските препоръки за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 процента от общите дневни калории.

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама – около 80 до 240 калории.

В изследването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати дневно, а след това до шестия – по-малко от 60 грама.

В изследването са участвали 150 души на възраст между 40 и 70 години с нива на кръвната захар от преддиабетно състояние до диабет, но без използването на медикаменти.

След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е спаднал повече в сравнение с този на участниците, които продължили обичайното си хранене.

Мазнините били приблизително половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, но предимно здравословни – мононенаситени и полиненаситени, като тезив зехтина и ядките.

Хората от първата група успели също и да отслабнат.

Учените препоръчват нисковъглехидратната диета, особено за хората с преддиабетно състояние.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>