Домашно лечение за зъбен камък

Зъбен камък

Зъбен камък

Колкото и старателно да си мием и четкаме зъбите, в устната ни кухина все още има бактерии, които остават. При хранене те се съединяват с протеините, които се намират в храната и в следствие на това се образува един слой, съвсем тънък, който остава върху зъбната повърхност. Това е зъбният камък. Получава най-много върху вътрешната част на зъбите.

Как да го разпознаете?

Зъбният камък си личи и разпознава много лесно. Той е онзи тънък жълтеникав пласт върху зъбите, най-вече в основата им. С годините този пласт се наслоява все по-интензивно и става все по-очевиден.

Опасен ли е?

Зъбният камък може да предизвика множество възпалителни процеси. Зъболечението му не бива да се отлага. Колкото по-рано се отстрани, толкова по-добре. С времето натрупването му предизвиква кариеси, а понякога се стига дори до загуба на зъби. Венците също страдат от непочистения зъбен камък. Ако не се обърне внимание на този проблем и не се предприеме необходимото зъболечение, може да се стигне до хронично заболяване и разрушаване на зъбния емайл, което води до рушене и падане на зъбите.

Начини за отстраняване на зъбен камък

Премахването на този неприятен слой по зъбите може да се направи при стоматолог или чрез природната медицина.

  • Зъболечение на зъбен камък при стоматолог.

Поискахме мнението на специалист-стоматолог по темата за почистването на зъбен камък в кабинет. От дентален център „България дент“@ http://stomcenter.bg/ бяха отзивчиви и ни дадоха много изчерпателна информация. Научихме, че процедурата се нарича „скалинг“. Стоматологът използва специална за целта апаратура. Той буквално изстъргва камъка с помощта на тази специална машинка –механично.

Друг стоматологичен метод е чрез ултра звук. При този метод на зъболечение камъкът се отстранява чрез скалер (стоматологичен апарат), който използва вибрации и отмива изчистените елементи с водна струйка.

Много стоматолози прилагат зъболечение с лазер. Лазерната апаратура се използва за избелване и почистване на зъбите, като почистването на камъка е част от процедурата. Доста предпочитан начин от повечето хора, тъй като процедурата при него е много прецизна и не налага ръчно почистване.

Повечето специалисти препоръчват едновременно прилагане на ръчно и механично почистване на камъка.

  • Домашно зъболечение

Природната медицина не отстъпва по средства за справяне с този проблем.

Основните вещества, които се използват, са: сода за хляб, ябълков оцет, кислородна вода.

Как се извършва почистването?

  • Сода

Достатъчно е веднъж седмично да четкате местата с наслоен зъбен камък с четка, потопена в сода за хляб. Продължителността на четкане трябва да е 2 минути. След това може да изчакате още 1 минута преди да изплакнете с вода.

Редовното прилагане на тази процедура е отличен природен метод на зъболечение при този проблем. Зъбният камък постепенно сам се отлюспва от зъбите.

  • Ябълков оцет

Отдавна признатият ябълков и тук е много добър метод на лечение.

Потопете четка за зъби с мек косъм в ябълков оцет и усърдно четкайте повърхността на зъбите в зоните със зъбен камък. След минута-две изплакнете обилно с вода. Имайте предвид, че ако се прекали с него, ябълковият оцет може да увреди емайла. Затова е препоръчително да прилагате процедурата до два пъти седмично.

Само след няколко месеца резултатите ще Ви изненадат положително.

  • Кислородна вода

Кислородна вода 3% е друг общо приложим природен елемент с доказани резултати на действие. Препоръчва се жабурене с 2-3 супени лъжици кислородна вода два пъти седмично в продължение на 3 минути. След това изплакнете с вода.

Друг начин е комбинацията със сода. Потопете мека четка за зъби първо в обикновена вода, после в кислородна вода 3% и накрая в сода. Четкайте зъбите в областта на зъбния камък в продължение на 1 мин. Изплакнете обилно с вода.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>