ИТМ – изчислете бързо и лесно своя индекс на телесна маса

итм индекс на телесна маса

Да поддържаме нормално тегло е важно за нашето здраве и лично самочувствие. Индексът на телесната маса (ИТМ) e медико-биологичен показател, който служи за определяне на здравословното тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване или недохранване.

С калкулатора за измерване, можете бързо и лесно да изчислите своя ИТМ. Необходимо е само да въведете вашата възраст, пол, височина и тегло.

ИТМ определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви и е показател за телесните мазнини в тялото. Приложим е при повечето възрастни – мъже и жени над 20 години.

Индексът на телесна маса не измерва директно мазнините в тялото ни, но е в отношение с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

ИТМ не е напълно точен показател, за да може да се ползва самостоятелно като диагностичен метод. Самият създател на индекса е отбелязал, че той е създаден за целите на статистиката, а не като индикатор за индивидуално човешко здраве.

Препоръчително е винаги да се вземат под внимание хранителните навици на индивида, неговата физическа активност и здравословното състояние. Въпреки това, ако вашият ИТМ е извън границите на здравословното тегло, това е сигнал, който е добре да не пренебрегвате.

Стойността, получена от изчисляването на ИТМ се използва за категоризиране дали дадено лице е с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или затлъстяване в зависимост от диапазона между стойностите. Тези диапазони на индекса варират в зависимост от фактори като регион и възраст и понякога се разделят допълнително на подкатегории като силно поднормено тегло или много силно затлъстяване. Тегло под или над нормата може да има значителни последици за здравето, така че макар индексът да е несъвършена мярка за здравословно телесно тегло, той е полезен индикатор за това дали са необходими допълнителни изследвания или действия.

Рискове, свързани с наднорменото тегло

Наднорменото тегло увеличава риска от редица здравословни проблеми. По-долу е даден списък на споменатите рискове според Центровете за контрол и превенция на заболяванията:

 • Високо кръвно налягане
 • По-високи нива на LDL холестерол, който широко се счита за „лош холестерол“,по-ниски нива на HDL холестерол, считан за добър холестерол в умерени количества, и високи нива на триглицериди
 • Диабет тип II
 • Коронарна болест на сърцето
 • Удар
 • Заболяване на жлъчния мехур
 • Остеоартрит, вид ставно заболяване, причинено от разрушаване на ставния хрущял
 • Сънна апнея и проблеми с дишането
 • Ниско качество на живот
 • Психични заболявания като клинична депресия, тревожност и други подобни
 • Болки в тялото и затруднения с определени физически функции

Ограничения на ИТМ

Въпреки че е широко използван и полезен показател за здравословно телесно тегло, той има своите ограничения. Индексът е само приблизителна оценка, която не може да вземе предвид състава на тялото. Поради големите различия в типа на тялото, както и разпределението на мускулна, костна маса и мазнини, ИТМ трябва да се разглежда заедно с други измервания и не трябва да се използва като единствен метод за определяне на здравословното телесно тегло на човек.

Прочети повече

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние.

Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип 2, като се намали нивото на кръвната захар при хора, които не приемат лекарства, както и при застрашените да развият болестта, съобщи ЮПИ.

Подобен начин на хранене намалява хемоглобин А1с – маркер за нива на кръвната захар, при хора с диабет тип 2 поне колкото диетата с малко мазнини, установиха учени от университета в Тулейн. Резултатите от изследването са публикувани в мрежата на Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), предаде БТА.

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние, които не приемат лекарства.

Нискокалоричните диети обикновено са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се ограничава консумацията на зърнени и бобови храни, хляб, сладкиши, макаронени изделия, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички.

Според американските препоръки за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 процента от общите дневни калории.

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама – около 80 до 240 калории.

В изследването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати дневно, а след това до шестия – по-малко от 60 грама.

В изследването са участвали 150 души на възраст между 40 и 70 години с нива на кръвната захар от преддиабетно състояние до диабет, но без използването на медикаменти.

След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е спаднал повече в сравнение с този на участниците, които продължили обичайното си хранене.

Мазнините били приблизително половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, но предимно здравословни – мононенаситени и полиненаситени, като тезив зехтина и ядките.

Хората от първата група успели също и да отслабнат.

Учените препоръчват нисковъглехидратната диета, особено за хората с преддиабетно състояние.

Прочети повече

Натурални и полезни за здравето хранителни добавки

натурални хранителни добавки

Понеже сме под непрекъснат стрес, имаме нужда от допълнителни елементи, с които да постигаме баланс. Дори ако се чувствате в добра форма, не е излишно да си набавяте естествени добавки.

Заради често неправилното хранене или пък неекологично чисти продукти, в организма ни липсват важни хранителни вещества, минерали и витамини, които биха предотвратили редица здравословни проблеми.

Тялото е по-възприемчиво към витамините в естественото им състояние, което увеличава тяхната ефикасност и съответно подобрява нашето здраве. И все пак, добавките са само добавки, допълнение към балансирано хранене.

Те помагат на имунната ни система, като я стимулират да бъде устойчива срещу заболявания. Те са антиоксиданти, защото помагат да се справим с токсините.

Куркумата например има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Помага за прочистване на кръвта и се използва в много билкови лекарства.

Алое Вера често се определя като чудодейно средство, тъй като има терапевтични и лечебни свойства и подсилва имунната система.

Плодове като ягоди, боровинки, малини са богати на антиоксиданти. Броколите, доматите, чесънът, морковите, спанакът също са силен антиоксидант.

Пащърнакът подобрява храносмилането. Копривата също има ценни вещества.

Пчелният прашец има важни за имунната система минерални вещества. Притежава лечебни свойства, помага на костната система, при сърдечно-съдови проблеми, при алергии.

Стевията също има редица ценни свойства не само като естествен подсладител, а и за подпомагане на храносмилането.

Чаят е особено ефективен начин за предотвратяване на редица заболявания. Най-вече зеленият чай, който е много мощен антиоксидант, има антиракови свойства, помага при алергии, както и ускорява метаболизма.

За съжаление, днес е почти невъзможно да получаваме всички хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Затова качествените добавки са от значение, особено при проблеми, свързани с токсини в организма и с метаболизма.

Прочети повече

До 86 млрд. евро – толкова може да плаща Европа за лечение на инсулт през 2040 г.

86 милиарда евро европа лечение инсулт 2040 година

Годишно в България се регистрират приблизително 35 000 случая на мозъчен инсулт, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Повече от 7000 завършват с летален изход. Оцелелите пациенти с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. От 25 до 50% от тях са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината те остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Затова в Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, стартира информационна кампания за необходимостта от превенция и профилактика на инсулта.

Общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Велико Търново, Ловеч и Враца ще бъдат озарени в лилав цвят по повод. Предстои и изложба под надслов „Преоткриване“ на художничката Донка Димитрова, която е преживяла два инсулта.

Инициативата се провежда под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), предават от Асоциацията за инсулт и афазия в България. Тази година е разработена интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени информационни материали за инсулта.

Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и други. Във фокуса на общественото внимание Асоциацията за инсулт и афазия поставя симптомите на инсулта. “Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас”, твърдят от Асоциацията.

България в момента работи по изготвянето на Национален план за борба с инсулта, като от миналата година е част от Европейския такъв. Една от основните му цели е намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година.

Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт.

Проучването е на екип по здравна икономика от Оксфордския университет, като е проведено преди Covid пандемията.

 

Прочети повече

Витацептин – мощният антиоксидант, от който имаме нужда

витацептин антиоксидант онлайн аптека

Много хора смятат антиоксидантите, съдържащи се в храните, единствено за средство, помагащо да запазят по-дълго кожата си млада. Истината обаче е, че ролята им далеч надхвърля само естетическата функция.

Освен че осигуряват защита против поява на бръчки, антиоксидантите укрепват имунитета, защитават от сърдечни заболявания, рак и други.

Можем да си ги набавим от естествени източници, които са храни като броколи, спанак, боровинки, ягоди, орехи, овесени ядки.

Има обаче и други начини да бъдат осигурени за организма и той е чрез приема на хранителни добавки.

Добавки с антиоксидантни свойства

Приемането на антиоксиданти подпомага организма да се пребори със свободните радикали. Отчитайки връзката между детокс и антиоксиданти, всички експерти са на мнение, че осигуряването на антиоксиданти под формата на таблетки, капсули и др. със сигурност укрепва имунната система, може да осигури хормонален баланс, да нормализира холестерола и да забави стареенето на клетките.

Едни от най-популярните антиоксиданти, достъпни във всяка онлайн аптека, са кверцетин, спирулина, ресвератрол, витацептин, акай бери и още подобни.

Въпреки че от десетки храни можем да си набавим антиоксиданти, често се оказва така, че те не са в достатъчна наличност. Освен това, отделни молекулни съединения като каротеноидите, витамини С и Е, селенът и др. постигат максимална ефективност, когато действат съвместно. Един от тези комбинирани продукти е хранителната добавка витацептин.

За какво помага?

Тази добавка е един от най-мощните антиоксиданти и е 100% натурален продукт. В съдържанието ѝ, освен витамин С, има сухи екстракти от Ирезине целозия – градинско цвете и Петиверия алиацеа – билки, които имат способността да преустановят  действието на свободните радикали, а заедно с това и да изведат от организма токсините.

Интересувайки се от продукта, може би ще ви направи впечатление изключително достъпната за витацептин цена, като имате предвид колко много са ползите от приема му:

 • Помага да се блокират успешно всички химични реакции, благодарение на които става образуването на свободни радикали на ниво клетка;
 • Съдейства за протичане на естествените функции, характерни за неспецифичната имунна защита;
 • Оказва положително влияние за образуването на антитела, за да може имунната система да изпълнява защитните си функции;
 • Повлиява благоприятно върху цялостното здраве на простатата и нормалните ѝ функции;
 • Положително е действието му върху ставите;
 • Подкрепя работата на дихателната система, което е важно особено за пушачите;
 • Съдейства хормоналният баланс в организма да бъде поддържан във физиологични норми.

Много онколози твърдят, че добавката е продукт, който може да бъде безопасно използван по време на химиотерапевтични сесии. Допринася за бързата и ефективна детоксикация в хода на заболяването, когато организмът е блокиран от голямо количество токсини. Изследванията показват, че двете биологично активни съставки в него притежават силни антитуморни свойства.

Както тази добавка, така и всички останали, в никакъв случай не могат да заместят едно разнообразно и пълноценно хранене. Ако се спазва дневната норма за прием, антиоксидантите не могат да навредят, затова трябва да се взимат предвид препоръките на специалистите в областта.

Приети под формата на добавки, закупени от онлайн аптека, на която можете да се доверите, антиоксидантите могат да подействат ефективно срещу редица неблагоприятни фактори и да повишат изцяло жизнения тонус на организма.

Прочети повече