Как се постига дълготраен ефект с лазерна епилация

Как се постига дълготраен ефект с лазерна епилация

Лазерна епилация е процедура по дълготрайно премахване на нежеланото окосмяване от всяка област на тялото. Може да се прилага и при мъже, и при жени, като ефектът от процедурите настъпва мигновено, но оптималният резултат идва след няколко повторения, поради същността на космения растеж.

Специфика на лазерната епилация

Извършването на епилация с лазер се състои в насочване на фокусиран лазерен лъч върху космения фоликул. Лазерът въздейства върху меланина в растящите косъмчета, като ги унищожава в значителна степен.

Причината да се изискват неколкократни процедури е, че в един и същи момент едва около една-трета от косъмчетата са в период на растеж, а останалите – в период на покой. Съответно, когато следващите косъмчета преминат в период на растеж, то е необходимо да се премине през последващата процедура на обезкосмяване с лазер, за да могат и те да бъдат отстранени.

Изисквания

За да се постигне дълготрайна лазерна епилация, то е необходимо да се следват някои основни насоки, като една от главните от тях е да нямате изкуствен тен към момента. Ако кожата ви е по-тъмна от обикновено, това означава и че сте натрупали доста повече меланин – същият пигмент, който присъства в космения фоликул и към който е насочен лазерния лъч.

При прекомерно наличие на такъв, ефектът от лазерното обезкосмяване доста намалява.

За да сте сигурни, че ще имате възможно най-дълъг и добър ефект от процедурите, преди първата и между последващите такива не използвайте методи за обезкосмяване, свързани с отскубване на косъмчетата – включително с пинсета, с конец, с кола маска и епилатор. Това премахва космения фоликул, което означава, че лазерът няма върху какво да окаже действието си.

Внимавайте с излагането си на слънце и не посещавайте солариум.

Не третирайте зоните, подложени на лазерна епилация, със силни продукти за грижа за кожата, които не са ви препоръчани от специалистите, провеждащи процедурите. Кожата в тази зона ще е подложена на леко раздразнение от процедурите, което означава, че ще е по-чувствителна.

Процедурите не се провеждат върху наранена кожа и върху места на възпалителни или други болестни процеси.

Преди да отидете на епилация с лазер

Преди да отидете на епилация с лазер, избръснете косъмчетата в зоната, която ще се епилира. Уверете се, че не сте се излагали на прекомерна слънчева светлина и не посещавайте солариум. Не използвайте силни препарати за грижа за кожата.

Кожата ви трябва да е чиста и суха.

Проверете предварително центъра, който ще провежда вашите процедури по премахване на нежеланото обезкосмяване.

След процедурата, спазвайте препоръките на специалистите, които са я провели. Те са важни за осигуряване на дълготрайност и максимална ефективност на премахването на нежеланото обезкосмяване.

 

Прочети повече

Остеомуув – супер грижа за вашите стави

мъж с болка в ставите на който му се препоръчва остеомуув

Ставите – онези така нужни ни помощници за пълноценно и безболезнено движение. Нашите стави ежедневно са подложени на голямо натоварване, без значение дали сме активни, или не. Във всеки един момент една или няколко, а може и повечето, от нашите стави са ангажирани в някакъв вид дейност. Това води до естествена преумора. Съществува, разбира се, и естествен процес на лека до умерена дегенерация на самия ставен хрущял, която настъпва с изминаването на годините, поради спецификите на процесите, протичащи в организма. В такива ситуации могат да настъпят проблеми като болка, възпаления, ограничаване на движението, дегенеративни състояния, дори остеоартрит и други дегенеративни процеси. В помощ за грижата за ставите идва Остеомуув.

 Какво е Остеомуув?

 Хранителна добавка, която съдържа противовъзпалителни, антиоксидантни, регенериращи, възстановяващи и подхранващи ставния хрущял вещества.

Сред тях са и

 • хондроитин сулфат,

 • и колаген тип II, които съдействат за цялостното състояние на вашите стави.

Има няколко действия. Осигурява антиоксидантна дейност, като така защитава тялото ни от вредите, нанасяни от свободните радикали. Съдейства за намаляване на възпалението, което е особено ценно при хронични възпалителни състояния, свързвани с проблеми в ставите и хрущялната тъкан. Има подхранващи ставите съставки. Цялостният ефект е насочен към облекчаването на болката и поддържането на ставите в оптимално състояние.

Съчетава редица полезни вещества, които са с растителен или животински произход, подбрани заради ползотворните им влияния върху тъканите в човешкия организъм. С добавения колаген се улеснява работата на хрущялната тъкан, която изгражда ставите. За хроничните възпалителни процеси, които се характеризират и с по-високо болково състояние, са добавени противовъзпалителни съставки от естествен произход. Включени са иновативни формули за борба с възпалението, което често пъти е в основата на болковите синдроми. Естествените колагени намаляват износването на хрущялната тъкан на ставите, като по този начин ги поддържат в оптимално състояние колкото е възможно по-дълго. Полезни са и при дегенеративни процеси, при които ставите страдат от скованост, схващане, болка, ограничение на движенията и многоогнищно засягане на няколко стави.

възрастен мъж с болки в ставите

За кого е подходящ?

Една от групите, за които е подходяща тази хранителна добавка, са по-възрастните хора, при които преобладават процесите на ставна и костна дегенерация. Особено онези, които страдат от хронични болки и скованост по ставите.

Освен това е препоръчан и за професионални или любители спортисти, които практикуват спортове със значително силово натоварване. Препоръката за тези групи се прави, тъй като силните натоварвания увеличават риска от износване на ставите, което може да доведе до ранни и значими проблеми. Профилактичният прием на вещества, подхранващи ставите, може да намали тази опасност.

Същото важи и за хора, чиято професия или стил на живот ежедневно ги подлагат на интензивен физически труд. При тях също е полезно да се осигури предпазване на ставите от твърде ранно и твърде интензивно износване.

Остеомуув: прием

Остеомуув 240 (цена) се препоръчва за прием по две таблетки на ден с храна. Приема се над един месец, като ефекти се забелязват още от седмия ден. Не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи жени.

Прочети повече

През какъв период се прави лазерна епилация?

лазерна епилация

Подлагането на процедури на лазерна епилация е често срещан метод за обезкосмяване. Той гарантира дълготрайни резултати само след няколко процедури и е щадящ за кожата. Има някои особености, които трябва да познаваме. Също трябва да знаем, че процедурите не се правят една след друга.

Защо?

 • Първо, лазерната епилация въздейства само върху косъмчетата, които в момента са в процес на растеж.
 • Второ, не всички косъмчета растат едновременно.

 

Тоест, в момента, в който определен процент от косъмчетата са в процес на растеж, останалите са неактивни. Така че лазерната епилация няма да им въздейства. Съответно, процедурата по лазерно обезкосмяване ще премахне голяма част от косъмчетата, които в момента растат. Но след известно време други ще навлязат във фаза на растеж и те трябва да бъдат третирани.

 

Изисквания за лазерна епилация

Преди лазерна епилация не бива да сте се подлагали на други процедури по обезкосмяване, които включват отскубване на косъмчетата. Това е, понеже тези косъмчета сега са без корен и няма върху какво да въздейства лазерното лъчение. Това обезсмисля ефекта на епилацията и води до нуждата от повече на брой процедури.

 

Също, необходимо е да нямате тен, тъй като по-тъмният цвят на кожата намалява ефикасността на лазерната епилация. Преди подобна процедура, не се излагайте прекомерно на слънце и не посещавайте солариум, за да имат процедурите максимална ефективност.

 

В допълнение, кожата трябва да е суха и чиста, без нанесени лосиони и козметични продукти. Съответно, най-подходящо е в деня преди епилацията да се изкъпете с топла вода и нежен сапун и да избръснете косъмчетата със самобръсначка.

 

Между процедурите, не използвайте друг метод за обезкосмяване, освен самобръсначка.

 

След процедурата

След процедурата:

 • избягвайте излагането на слънце
 • и продуктите с дразнещи кожата химикали.
 • Не използвайте методи за обезкосмяване с отскубване между две процедури или преди първата процедура.
 • След лазерното обезкосмяване не се появяват болезнени усещания.
 • Може да възникне лек и търпим дискомфорт, който изчезва след няколко часа.

 

Колко често се прави лазерна епилация?

Обикновено, за да е успешна лазерната епилация и да са дълготрайни и отлични резултатите, трябва да преминете между 6 и 8 процедури. Както споменахме по-горе, поради спецификите на растежа на косъмчетата, те трябва да са през определен период. Този определен период обичайно е между четири до осем седмици.

 

 • Обърнете внимание, че ще усетите ефекти още след първата процедура.
 • След всяка следваща косъмчетата ще стават все по-малко и по-редки, а кожата – все по-гладка.
 • Повторната поява на косъмчета, които са били премахнати, ще става все по-рядка.
 • Пълен ефект може да бъде постигнат в рамките на няколко месеца.

 

Колко точно?

В зависимост от обстоятелствата. Да кажем, че се подлагате на осем процедури през шест седмици. Това ще означава, че ще са нужни дванадесет месеца за цялостно премахване на окосмяването.

 

Ако, от друга страна, са нужни шест процедури през шест седмици, тогава ще са ви нужни девет месеца за тотално премахване на окосмяването. Ако процедурите се провеждат през четири седмици, тогава периодът ще спадне на едва шест месеца.

 

Да, периодът може да изглежда дълъг, но имайте предвид, че премахва нацяло и дълготрайно косъмчетата, а ефект се постига още след първата процедура. Съответно, вие вече ще видите резултати още в самото начало, а с всяка следваща процедура, те ще са все по-трайни и по-ефективни.

 

Прочети повече

Лечение на затлъстяване – вашето здраве е най-важно

лечение на затлъстяване

Затлъстяването е глобален проблем, чиито здравни последици са с голяма тежест и за засегнатите индивиди, и за обществото като цяло. Съответно, множество усилия са насочени към съставяне на системи за лечение на затлъстяване.

Наднорменото тегло представлява покачване на телесната маса над нормалните граници за възрастта и височината. По дефиниция, наднормено тегло имаме при индекс на телесната маса над 25. Причините за това покачване могат да са разнообразни. Двете най-чести причини за затлъстяване са увеличен внос на калории и намалена физическа активност. Понякога, обаче, факторите могат да са различни и да включват метаболитни заболявания, хормонален дисбаланс, някои медикаменти, неврологични или психиатрични проблеми.

Затлъстяване: лечение

Двата най-важни фактора при лечение на затлъстяване са да се намали вносът на калории и да се увеличи физическата активност. Целта е да се постигне по-високо изразходване на енергия, отколкото е нейният внос. По този начин килограмите се стопяват. Същевременно, влагането на физическа активност помага за подобряване на състоянията на инсулинова резистентност и диабет, повишаване здравето на сърдечносъдовата система с регулация на кръвното налягане. Допълнително, редовната физическа активност съдейства за укрепване на целия организъм, включително имунната система, състоянието на костите и ставите и т.н.

Основен принцип при прилагане на лечение по повод на наднорменото тегло са горепосочените два фактора. Нужно е да се намали не просто приемът на калории като абсолютно число, но и приемът на т.нар. празни калории или вредни храни. За препоръчване е да се избягват пържените храни, полуфабрикатите, бързата храна, прекомерно мазните ястия, вредните мазнини и изделия от бяло брашно и тесто. Разбира се, газираните напитки и сладкишите също трябва да се ограничат. Това съдейства и за отслабване, и за подобряване на цялостното здраве на организма.

В същото време, някои други състояния, съпроводени с повишаване на телесното тегло, може да изискват специфично лечение. Това са корекция на медикаментите, лечение на подлежащите заболявания. В допълнение, могат да бъдат предписани специални медикаменти, насочени към наднорменото тегло. Има редица подобни препарати, които са подбрани за корекция на затлъстяването и спомагат за освобождаване от излишните течности и мазнини, натрупани в тялото.

При повишено телесно тегло огромна помощ може да окаже поведенческата терапия. Особено валидно е това, ако то е съпроводено с психични проблеми, с психиатрични заболявания или с наднормено тегло на вредния стрес. В такива ситуации поведенческата терапия се оказва от съществено значение, тъй като учи пациентите да се справят с компулсивното желание за прием на храна. Учи ги също как да контролират диетата и физическата си активност по много по-здравословни начини.

Една от значително по-инвазивните стъпки, които могат да бъдат предприети, е бариатричната хирургия. Това са оперативни процедури, насочени специално към корекция на затлъстяването. Това са резекции на стомаха или поставяне на т.нар. стомашен пръстен. Целта при процедурите е да се намали количеството храна, което може да постъпи в стомаха, за да се, съответно, намалят и внесените калории.

Лечението се извършва под контрола на специалисти. Физическата активност и диетата винаги трябва да са включени в него. Най-добри ефекти се постигат след консултация със специалист, за да се обсъдят причините и факторите за наднорменото тегло и да се открие най-подходящото лечение.

Прочети повече

С какво да премахнем акнето?

премахване на акне

С възпалителното кожно заболяване акне вулгарис обикновено се сблъскваме в периода на съзряване поради хормонални промени. Но възрастните – особено жените, могат да страдат от акне и след пубертета. Според наблюденията на специалистите заболяването е много характерно за индустриализираните нации.

Състоянието се характеризира с гнойни пъпки предимно по лицето, по врата, раменете и гърдите, но често се наблюдава и акне по гърба.

Има различни видове акнеични прояви – от леки до по-тежки. Независимо до каква степен е засегната кожата, симптомите могат да причинят стрес и понижаване на самочувствието, което значително влошава качеството на живот.

Как можем да се справим с проблема?

Акнеичните прояви нерядко са генетично предопределени и лечението им е много трудно. Възможно е обаче симптомите да бъдат намалени, ако в помощ на борбата с неприятните образувания се извършат и някои промени в ежедневните навици:

Спазване на подходяща диета

Съставът на много храни въздейства върху нивата на хормоните в организма. Ако се появи някакъв дисбаланс, той ще намери отражение и върху кожата. Например прекомерната консумацията на млечни продукти крие риск от повишаване инсулина, а той влияе на хормоните. Гликемичният индекс също оказва отражение – храните, в които той е много висок – като сладкото – повишават кръвната захар и това провокира акнеичните образувания.

Полезни за хората с проблемна кожа са плодовете и зеленчуците, бобовите растения, рибата и семената. Освен млечните храни и тези с богато съдържание на захар, те трябва да изключат от менюто си тестените изделия и червеното месо.

Грижи с подходяща козметика

За да намалите акнеичните прояви, погрижете се за кожата си с продукти, чиято формула е създадена точно за нея. Предразположената към пъпки, папули и други образувания дерма изисква рутинна грижа с включено цялостно почистване два пъти на ден със специална козметика, както и използването на медицински коректори и грим.

Слънцезащита

Акнеичните петна и лезии предизвикат поява на проблемна пигментация, когато кожата е изложена на слънце. Ако се прилага лечение с медикаменти, те могат да направят епидермиса още по-чувствителен в дадения момент. Поради това е изключително важно да бъде използвана подходяща слънцезащита.

Освен промени в начина на живот, за премахване на акне днес се прилагат съвременни методи с иновативни технологии.

Какво лечение на акне може да предприемете?

За ефективното акне лечение е важна навременната консултация със специалист. Според състоянието на кожата той ще назначи най-подходящата процедура, която може да бъде:

С лазер

С помощта на новото поколение лазер Cutera Excel V+, при комбиниране на трите му накрайника и съчетаване на различни дължини на лазерния лъч, ефикасно се повлияват активни акнеични лезии от лека и средно тежка степен.

С комбинирани терапии

Зачервяването и възпалителните процеси се третират много по-резултатно при подпомагането на лазерната терапия с химичен и аква пилинг, както и с микродермабразио.

Химичният пилинг подобрява структурата на кожата с помощта на различни ексфолиращи разтвори.

Микродермабразио е апаратна процедура, която осъществява механична ексфолиация, отстранявайки най-горния слой на увредената кожа в проблемните участъци.

Терапията с аква пилинг почиства в дълбочина лицето и помага за регенериране на кожата посредством контролиран вакуум и специални серуми.

Терапията с лазер и комбинираните терапии гарантирано успокояват симптомите и при най-тежките акнетични състояния, като те могат да се съчетаят и с локално медикаментозно лечение след преглед от дерматолог.

Прочети повече