През какъв период се прави лазерна епилация?

лазерна епилация

Подлагането на процедури на лазерна епилация е често срещан метод за обезкосмяване. Той гарантира дълготрайни резултати само след няколко процедури и е щадящ за кожата. Има някои особености, които трябва да познаваме. Също трябва да знаем, че процедурите не се правят една след друга.

Защо?

 • Първо, лазерната епилация въздейства само върху косъмчетата, които в момента са в процес на растеж.
 • Второ, не всички косъмчета растат едновременно.

 

Тоест, в момента, в който определен процент от косъмчетата са в процес на растеж, останалите са неактивни. Така че лазерната епилация няма да им въздейства. Съответно, процедурата по лазерно обезкосмяване ще премахне голяма част от косъмчетата, които в момента растат. Но след известно време други ще навлязат във фаза на растеж и те трябва да бъдат третирани.

 

Изисквания за лазерна епилация

Преди лазерна епилация не бива да сте се подлагали на други процедури по обезкосмяване, които включват отскубване на косъмчетата. Това е, понеже тези косъмчета сега са без корен и няма върху какво да въздейства лазерното лъчение. Това обезсмисля ефекта на епилацията и води до нуждата от повече на брой процедури.

 

Също, необходимо е да нямате тен, тъй като по-тъмният цвят на кожата намалява ефикасността на лазерната епилация. Преди подобна процедура, не се излагайте прекомерно на слънце и не посещавайте солариум, за да имат процедурите максимална ефективност.

 

В допълнение, кожата трябва да е суха и чиста, без нанесени лосиони и козметични продукти. Съответно, най-подходящо е в деня преди епилацията да се изкъпете с топла вода и нежен сапун и да избръснете косъмчетата със самобръсначка.

 

Между процедурите, не използвайте друг метод за обезкосмяване, освен самобръсначка.

 

След процедурата

След процедурата:

 • избягвайте излагането на слънце
 • и продуктите с дразнещи кожата химикали.
 • Не използвайте методи за обезкосмяване с отскубване между две процедури или преди първата процедура.
 • След лазерното обезкосмяване не се появяват болезнени усещания.
 • Може да възникне лек и търпим дискомфорт, който изчезва след няколко часа.

 

Колко често се прави лазерна епилация?

Обикновено, за да е успешна лазерната епилация и да са дълготрайни и отлични резултатите, трябва да преминете между 6 и 8 процедури. Както споменахме по-горе, поради спецификите на растежа на косъмчетата, те трябва да са през определен период. Този определен период обичайно е между четири до осем седмици.

 

 • Обърнете внимание, че ще усетите ефекти още след първата процедура.
 • След всяка следваща косъмчетата ще стават все по-малко и по-редки, а кожата – все по-гладка.
 • Повторната поява на косъмчета, които са били премахнати, ще става все по-рядка.
 • Пълен ефект може да бъде постигнат в рамките на няколко месеца.

 

Колко точно?

В зависимост от обстоятелствата. Да кажем, че се подлагате на осем процедури през шест седмици. Това ще означава, че ще са нужни дванадесет месеца за цялостно премахване на окосмяването.

 

Ако, от друга страна, са нужни шест процедури през шест седмици, тогава ще са ви нужни девет месеца за тотално премахване на окосмяването. Ако процедурите се провеждат през четири седмици, тогава периодът ще спадне на едва шест месеца.

 

Да, периодът може да изглежда дълъг, но имайте предвид, че премахва нацяло и дълготрайно косъмчетата, а ефект се постига още след първата процедура. Съответно, вие вече ще видите резултати още в самото начало, а с всяка следваща процедура, те ще са все по-трайни и по-ефективни.

 

Прочети повече

Лечение на затлъстяване – вашето здраве е най-важно

лечение на затлъстяване

Затлъстяването е глобален проблем, чиито здравни последици са с голяма тежест и за засегнатите индивиди, и за обществото като цяло. Съответно, множество усилия са насочени към съставяне на системи за лечение на затлъстяване.

Наднорменото тегло представлява покачване на телесната маса над нормалните граници за възрастта и височината. По дефиниция, наднормено тегло имаме при индекс на телесната маса над 25. Причините за това покачване могат да са разнообразни. Двете най-чести причини за затлъстяване са увеличен внос на калории и намалена физическа активност. Понякога, обаче, факторите могат да са различни и да включват метаболитни заболявания, хормонален дисбаланс, някои медикаменти, неврологични или психиатрични проблеми.

Затлъстяване: лечение

Двата най-важни фактора при лечение на затлъстяване са да се намали вносът на калории и да се увеличи физическата активност. Целта е да се постигне по-високо изразходване на енергия, отколкото е нейният внос. По този начин килограмите се стопяват. Същевременно, влагането на физическа активност помага за подобряване на състоянията на инсулинова резистентност и диабет, повишаване здравето на сърдечносъдовата система с регулация на кръвното налягане. Допълнително, редовната физическа активност съдейства за укрепване на целия организъм, включително имунната система, състоянието на костите и ставите и т.н.

Основен принцип при прилагане на лечение по повод на наднорменото тегло са горепосочените два фактора. Нужно е да се намали не просто приемът на калории като абсолютно число, но и приемът на т.нар. празни калории или вредни храни. За препоръчване е да се избягват пържените храни, полуфабрикатите, бързата храна, прекомерно мазните ястия, вредните мазнини и изделия от бяло брашно и тесто. Разбира се, газираните напитки и сладкишите също трябва да се ограничат. Това съдейства и за отслабване, и за подобряване на цялостното здраве на организма.

В същото време, някои други състояния, съпроводени с повишаване на телесното тегло, може да изискват специфично лечение. Това са корекция на медикаментите, лечение на подлежащите заболявания. В допълнение, могат да бъдат предписани специални медикаменти, насочени към наднорменото тегло. Има редица подобни препарати, които са подбрани за корекция на затлъстяването и спомагат за освобождаване от излишните течности и мазнини, натрупани в тялото.

При повишено телесно тегло огромна помощ може да окаже поведенческата терапия. Особено валидно е това, ако то е съпроводено с психични проблеми, с психиатрични заболявания или с наднормено тегло на вредния стрес. В такива ситуации поведенческата терапия се оказва от съществено значение, тъй като учи пациентите да се справят с компулсивното желание за прием на храна. Учи ги също как да контролират диетата и физическата си активност по много по-здравословни начини.

Една от значително по-инвазивните стъпки, които могат да бъдат предприети, е бариатричната хирургия. Това са оперативни процедури, насочени специално към корекция на затлъстяването. Това са резекции на стомаха или поставяне на т.нар. стомашен пръстен. Целта при процедурите е да се намали количеството храна, което може да постъпи в стомаха, за да се, съответно, намалят и внесените калории.

Лечението се извършва под контрола на специалисти. Физическата активност и диетата винаги трябва да са включени в него. Най-добри ефекти се постигат след консултация със специалист, за да се обсъдят причините и факторите за наднорменото тегло и да се открие най-подходящото лечение.

Прочети повече

С какво да премахнем акнето?

премахване на акне

С възпалителното кожно заболяване акне вулгарис обикновено се сблъскваме в периода на съзряване поради хормонални промени. Но възрастните – особено жените, могат да страдат от акне и след пубертета. Според наблюденията на специалистите заболяването е много характерно за индустриализираните нации.

Състоянието се характеризира с гнойни пъпки предимно по лицето, по врата, раменете и гърдите, но често се наблюдава и акне по гърба.

Има различни видове акнеични прояви – от леки до по-тежки. Независимо до каква степен е засегната кожата, симптомите могат да причинят стрес и понижаване на самочувствието, което значително влошава качеството на живот.

Как можем да се справим с проблема?

Акнеичните прояви нерядко са генетично предопределени и лечението им е много трудно. Възможно е обаче симптомите да бъдат намалени, ако в помощ на борбата с неприятните образувания се извършат и някои промени в ежедневните навици:

Спазване на подходяща диета

Съставът на много храни въздейства върху нивата на хормоните в организма. Ако се появи някакъв дисбаланс, той ще намери отражение и върху кожата. Например прекомерната консумацията на млечни продукти крие риск от повишаване инсулина, а той влияе на хормоните. Гликемичният индекс също оказва отражение – храните, в които той е много висок – като сладкото – повишават кръвната захар и това провокира акнеичните образувания.

Полезни за хората с проблемна кожа са плодовете и зеленчуците, бобовите растения, рибата и семената. Освен млечните храни и тези с богато съдържание на захар, те трябва да изключат от менюто си тестените изделия и червеното месо.

Грижи с подходяща козметика

За да намалите акнеичните прояви, погрижете се за кожата си с продукти, чиято формула е създадена точно за нея. Предразположената към пъпки, папули и други образувания дерма изисква рутинна грижа с включено цялостно почистване два пъти на ден със специална козметика, както и използването на медицински коректори и грим.

Слънцезащита

Акнеичните петна и лезии предизвикат поява на проблемна пигментация, когато кожата е изложена на слънце. Ако се прилага лечение с медикаменти, те могат да направят епидермиса още по-чувствителен в дадения момент. Поради това е изключително важно да бъде използвана подходяща слънцезащита.

Освен промени в начина на живот, за премахване на акне днес се прилагат съвременни методи с иновативни технологии.

Какво лечение на акне може да предприемете?

За ефективното акне лечение е важна навременната консултация със специалист. Според състоянието на кожата той ще назначи най-подходящата процедура, която може да бъде:

С лазер

С помощта на новото поколение лазер Cutera Excel V+, при комбиниране на трите му накрайника и съчетаване на различни дължини на лазерния лъч, ефикасно се повлияват активни акнеични лезии от лека и средно тежка степен.

С комбинирани терапии

Зачервяването и възпалителните процеси се третират много по-резултатно при подпомагането на лазерната терапия с химичен и аква пилинг, както и с микродермабразио.

Химичният пилинг подобрява структурата на кожата с помощта на различни ексфолиращи разтвори.

Микродермабразио е апаратна процедура, която осъществява механична ексфолиация, отстранявайки най-горния слой на увредената кожа в проблемните участъци.

Терапията с аква пилинг почиства в дълбочина лицето и помага за регенериране на кожата посредством контролиран вакуум и специални серуми.

Терапията с лазер и комбинираните терапии гарантирано успокояват симптомите и при най-тежките акнетични състояния, като те могат да се съчетаят и с локално медикаментозно лечение след преглед от дерматолог.

Прочети повече

ИТМ – изчислете бързо и лесно своя индекс на телесна маса

итм индекс на телесна маса

Да поддържаме нормално тегло е важно за нашето здраве и лично самочувствие. Индексът на телесната маса (ИТМ) e медико-биологичен показател, който служи за определяне на здравословното тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване или недохранване.

С калкулатора за измерване, можете бързо и лесно да изчислите своя ИТМ. Необходимо е само да въведете вашата възраст, пол, височина и тегло.

ИТМ определя дали вашето тегло е в здравословни граници спрямо ръста ви и е показател за телесните мазнини в тялото. Приложим е при повечето възрастни – мъже и жени над 20 години.

Индексът на телесна маса не измерва директно мазнините в тялото ни, но е в отношение с резултатите от методи за директни измервания на мазнините. Това го прави тяхна лесна и достъпна алтернатива.

ИТМ не е напълно точен показател, за да може да се ползва самостоятелно като диагностичен метод. Самият създател на индекса е отбелязал, че той е създаден за целите на статистиката, а не като индикатор за индивидуално човешко здраве.

Препоръчително е винаги да се вземат под внимание хранителните навици на индивида, неговата физическа активност и здравословното състояние. Въпреки това, ако вашият ИТМ е извън границите на здравословното тегло, това е сигнал, който е добре да не пренебрегвате.

Стойността, получена от изчисляването на ИТМ се използва за категоризиране дали дадено лице е с поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или затлъстяване в зависимост от диапазона между стойностите. Тези диапазони на индекса варират в зависимост от фактори като регион и възраст и понякога се разделят допълнително на подкатегории като силно поднормено тегло или много силно затлъстяване. Тегло под или над нормата може да има значителни последици за здравето, така че макар индексът да е несъвършена мярка за здравословно телесно тегло, той е полезен индикатор за това дали са необходими допълнителни изследвания или действия.

Рискове, свързани с наднорменото тегло

Наднорменото тегло увеличава риска от редица здравословни проблеми. По-долу е даден списък на споменатите рискове според Центровете за контрол и превенция на заболяванията:

 • Високо кръвно налягане
 • По-високи нива на LDL холестерол, който широко се счита за „лош холестерол“,по-ниски нива на HDL холестерол, считан за добър холестерол в умерени количества, и високи нива на триглицериди
 • Диабет тип II
 • Коронарна болест на сърцето
 • Удар
 • Заболяване на жлъчния мехур
 • Остеоартрит, вид ставно заболяване, причинено от разрушаване на ставния хрущял
 • Сънна апнея и проблеми с дишането
 • Ниско качество на живот
 • Психични заболявания като клинична депресия, тревожност и други подобни
 • Болки в тялото и затруднения с определени физически функции

Ограничения на ИТМ

Въпреки че е широко използван и полезен показател за здравословно телесно тегло, той има своите ограничения. Индексът е само приблизителна оценка, която не може да вземе предвид състава на тялото. Поради големите различия в типа на тялото, както и разпределението на мускулна, костна маса и мазнини, ИТМ трябва да се разглежда заедно с други измервания и не трябва да се използва като единствен метод за определяне на здравословното телесно тегло на човек.

Прочети повече

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да предотврати диабет

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние.

Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип 2, като се намали нивото на кръвната захар при хора, които не приемат лекарства, както и при застрашените да развият болестта, съобщи ЮПИ.

Подобен начин на хранене намалява хемоглобин А1с – маркер за нива на кръвната захар, при хора с диабет тип 2 поне колкото диетата с малко мазнини, установиха учени от университета в Тулейн. Резултатите от изследването са публикувани в мрежата на Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), предаде БТА.

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние, които не приемат лекарства.

Нискокалоричните диети обикновено са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се ограничава консумацията на зърнени и бобови храни, хляб, сладкиши, макаронени изделия, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички.

Според американските препоръки за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 процента от общите дневни калории.

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама – около 80 до 240 калории.

В изследването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати дневно, а след това до шестия – по-малко от 60 грама.

В изследването са участвали 150 души на възраст между 40 и 70 години с нива на кръвната захар от преддиабетно състояние до диабет, но без използването на медикаменти.

След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е спаднал повече в сравнение с този на участниците, които продължили обичайното си хранене.

Мазнините били приблизително половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, но предимно здравословни – мононенаситени и полиненаситени, като тезив зехтина и ядките.

Хората от първата група успели също и да отслабнат.

Учените препоръчват нисковъглехидратната диета, особено за хората с преддиабетно състояние.

Прочети повече