Как да се грижим за устната си хигиена след поставяне на зъбни импланти?

ig-dental-implantology-brush

Ако зъболекарят ви предложи да ви постави зъбен имплант, това означава, че трябва да се сложи изкуствена структура, която служи за заместване на зъбния корен. После отгоре се слага зъбна коронка. Видовете зъбни импланти се поделят на няколко категории, като може да са еднокомпонентни (по-рядко използвани в днешните среди) и многокомпонентни, които позволяват силни детайлност и прецизност, които са важни и за комфорта, и за естетиката, и с оглед дълготрайна употреба.

ig-dental-implantology

Сега, след като сте платили не особено малка цена на зъбни импланти, естествената следваща стъпка в поддържането на здрави зъби е грижата за тях. Ще поговорим за възстановяване след поставяне на импланти и за цялостната грижа за зъбната редица.

Меките тъкани на венците около имплантите след операцията са по-уязвими към възникване на възпаление, причината за което може да е натрупването на бактериална плака около зъбните импланти. След поставяне, съветът на стоматолозите е да се ползват четки с мек косъм, което е с цел да не се нарани венецът от твърдите четки.

Миене на зъбите след поставяне на импланти

Друг съвет за хората със зъбни импланти би бил да се избягват онези пасти за зъби, които действат твърде абразивно. Такива например за тези със сода или с гранули. Тази препоръка се дава с оглед риска от надраскване на повърхността на коронката над импланта.

Важно е да се поддържа ежедневна устна хигиена при възстановяване след поставяне на импланти и при ежедневната грижа за тях. Това води до необходимост от ежедневно миене на зъбите, като се използват движения, започващи от венеца и продължаващи към зъба с наклон около 45 градуса спрямо венеца. Трябва да се наблегне на всяка повърхност от коронката и от естествените зъби.

ig-dental-implantology-brush

Импланти all-on-4

Това са вид импланти, които са според системата all-on-4, тоест, конструкция върху четири импланта, имат поддръжка, по-близка до тази на зъбните мостове. Тук най-важното отново е ежедневно да се почистват зъбите, чрез мека четка и правилно подбрана паста.

Конци за зъби

Препоръчва се и да се използват конци за зъби и около естествените зъби, и около зъбните импланти. Конците за зъби достигат трудно достъпни места и почистват качествено всяка повърхност на коронките над имплантите.

ig-dental-implantology-client

Вода за уста

Добър съвет е и да се използва вода за уста, която пречи на растежа на патогенни бактерии и спомага поддържането на правилната хигиена. Говорете със специалист по дентална медицина относно коя вода за уста да използвате.

Важно е да посещавате зъболекар редовно, за да се погрижите за здравето и на естествените ви зъби, и на зъбните импланти и поставените върху тях коронки.

С правилна грижа за своите импланти, можете да си осигурите дълготраен период на орално здраве и естетична усмивка. Следвайки няколко прости метода за поддържане на устна хигиена, можете да направите стъпка в правилната посока към тази цел.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>