Киноа – универсалната храна на инките

киноа златото на инките

Идеите на здравословното хранене навлизат все по-активно в живота ни. Хората оценяват значението на здравето си, започват да се грижат за него и да обръщат повече внимание на начина си на хранене. Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни изместват вкусните, но вредни, изделия и полуфабрикатите. И докато някои от популярните “суперхрани“ са познати на всеки от нас има и екзотични попълнения, които доскоро ни бяха напълно неизвестни, като гуава, киноа, чиа и спирулина. Редицата им ценни качества, познати от векове, ги правят популярни по целия свят.

Споменатите храни впечатляват на първо място с особените си имена. Всеки от нас би искал да опита нещо ново и непознато до този момент. Като растението киноа, което на вид наподобява леща, пшеница или кус-кус. Всъщност, Chenopodum qunoa е зърнена култура използвана още преди 10 000 години. Освен че била една от най-предпочитаните храни в империята на инките, киноата е обявена от тях и за свещено растение. Растението е храна, питие и дори лекарство – плюсовете в състава му никак не са малко и то получава заслужено място в списъка на “суперхраните“.

Киноата е истинска бомба от протеини. Доказано е, че в 100 гр. киноа се съдържа от 14 до 20 % чист протеин, което е изключително високо количество. Освен това, в растението има изобилие от фосфор, желязо, магнезий, цинк и калций, както и висок процент фибри. Хранителната стойност на киноата се допълва и от факта, че в нея се съдържат всички осем аминокиселини, които са необходими за пълноценното ни здраве. Безспорните качества на тази зърнена култура постепенно я превърнаха в истински хит сред привържениците на здравословното хранене, веганството и суровоядството. Популярността и дори направи цената и висока за голяма част от населението в Боливия, Перу и Еквадор, а доскоро тя е била известна в тези страни като “ храната на бедните “.

Киноата има и допълнителен плюс – приготвянето на различни ястия с нея става сравнително бързо и лесно. Тя се сварява като ориз и е негов подобрен заместител. Може да се използва в супи, салати, като гарнитура към месни ястия или като десерт. Зърнената култура е основен продукт, дори при направата на хляб, което я превръща в универсална храна. Вместо сваряване, бихте могли да я оставите за няколко часа във вода, докато набъбне и от нея се отстранят вредните вещества, наречени сапонини и инхибитори.

Начинът на консумация на киноа зависи от предпочитанията ви. Вкусовите и качества позволяват комбиниране с всякакви храни. Силата на природата сякаш е събрана в това растение, отглеждано по склоновете на Андите и наричано още “златото на инките “. Толкова обикновено на вид, а всъщност – безценна храна за всеки организъм!

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>