Няколко думи за лазерното избелване на зъби

Избелването на зъбите се превърна в една от най-търсените стоматологични процедури от страна на пациентите.

Защо това е така?

Хората искат да се сдобият с възможно най-красивaтa усмивка и това е напълно разбираемо. Усмивката ни и начина, по който изглеждаме, създават първите впечатления у всеки събеседник.

Една от причините процедурите за избелване на зъби да бъдат толкова разпространени е и тази, че дори и да не постигнете перфектен външен вид, поне успявате да промените значително своето излъчване и самочувствие.

Белите зъби и сияйна усмивка се свързват с висок стандарт на живот и отлични грижи за здравето и красотата.
От друга страна, този вид естетични процедури ви правят много по-уверени. Ако ежедневно ви се налага да общувате с много и различни хора, значи тази услуга е за вас. Естетичната и по-бяла усмивка ви дава възможност да комуникирате свободно, без излишни тревоги, за начина, по който ви възприемат хората.

В отговор на големия интерес към процедурите за избелване на зъби, денталните специалисти предлагат различни методи, които правят зъбите ни по-бели.
Те включват домашни продукти като пасти за зъби, избелващи гелове и филми, системи за домашно избелване, които се прилагат у дома и такива, които се прилагат само в стоматологичния кабинет.

Защо да изберете избелване на зъби от стоматолог?

Продуктите, с които работи денталния лекар, съдържат силно концентрирани избелващи агенти и трябва да се прилагат само под надзора на стоматолог.
Ето защо професионалното избелване на зъби в стоматологичен кабинет се счита за най-безопасния начин да подобрите цвета на вашите зъби. Избелването на зъби е безопасна процедура, която все пак крие известни рискове, като повишена чувствителност на зъбите и дразнене на венците. Ново проучване показа, че избелването крие и други рискове. Например, наблюдават се грапавини и омекване на повърхността на зъбите, повишен потенциал за деминерализация, неприемлива промяна в цвета на зъбите.
Актуалните изследвания се фокусират върху оптимизирането на процедурите за избелване, за да се намали чувствителността на зъбите и да се увеличи устойчивостта на избелването.

Независимо от това какъв метод на избелване са избрали, пациентите трябва да бъдат информирани за рисковете, свързани с процедурата. Неблагоприятните странични ефекти, които могат да настъпят, трябва да бъдат съобщени на пациента. Ако това се случи, те трябва да потърсят професионална помощ.

Предимствата на офисното /кабинетно/ избелване с лазер са следните:

  • Процедурата се извършва от професионалист с опит и под пълен контрол от негова страна.
  • Намалени са до минимум страничните ефекти при избелването.
  • Самото избелване става по-бързо и е съпътствано от полиране на зъбите, което ги прави по-блестящи и по-впечатляващи.
  • Пациентът не се ангажира със самата процедура. Негова задача е да поддържа зъбите си в отличен вид и да спазва съветите на стоматолога, за да задържи резултатите за по-дълго.

При системите за домашно избелване резултатите от процедурата са по-бавни, а концентрацията на избелващите агенти по-ниска.

Ако имате специален повод и искате бързо да подобрите външния си вид, именно лазерно избелване на зъбите от стоматолог може да ви помогне да придобиете поддържана и блестяща усмивка.
При всички положения е задължително да се консултирате с вашия стоматолог преди да пристъпите към каквито и да е процедури, свързани с вашите зъби. Той ще прегледа обстойно вашите зъби и ще определи дали се налага избелване и дали има противопоказания за това.

Избелването на зъбите с лазер преминава през следните етапи

  1. Преди избелването се налага почистване на зъбната плака и зъбен камък. След това може да се премине към същинската процедура по избелване.
  2. Стоматологът поставя защитен гел между зъбите, венечната и алвеоларна лигавица или т. нар. гингивопротектор. Този гел се гумира, под действието на насочената светлина от лазер или по друг начин. Целта му е да запази меките тъкани от действието на избелващите агенти.
  3. Върху зъбите се нанася избелваща паста. Чрез насочена лазерна светлина се активират избелващите вещества.
  4. След избелването се отстранява избелващия гел и гингивопротектора.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>