Нулев отпадък в България – мисията възможна?

Животът с нулев отпадък започва да се превръща във все по-разпространена идея в целия свят и особено на Запад. В България все още сме в началото, но и тук се появяват различни инициативи, които ни предоставят информация как да живеем с нулев отпадък.

Какво всъщност представлява концепцията за нулевия отпадък?

Нулевият отпадък е част от идеята за кръговата икономика и се състои от т.нар. пет R:

Refuse – отказвай, т.е. да се откажем от закупуването на излишни вещи или да купим нещо, което е вредно за природата, не може да бъде рециклирано и пр.

Reduce – намалявай, т.е. да намалим употребата и масовата консумация на вещи и продукти, от които просто нямаме нужда

Reuse – използвай отново, т.е. да променим предназначението на даден продукт. Например бурканът от кисели краставички може да бъде използван за съхранение на ориз.

Recycle – рециклирай. Тук няма нужда от допълнителни обяснения. Всички знаем за рециклирането. Просто трябва да го правим по правилния начин.

Rot – гниене или т.нар. компостиране. Това вече е нещо, което не е масово навлязло в живота ни. Представете си как изхвърляте всички биоразградими остатъци от храна в специален съд, който се грижи те да се превърнат в тор. А тази тор вие може да използвате в градината или на терасата за растенията ви.

Ще кажете, че всичко това е много хубаво, но в България е трудно постижимо. Не е точно така. Ето няколко съвета, с които може да започнете вашето пътешествие в света на нулевия отпадък.

Пазаруване в малки магазини

Вероятността да ви разрешат да си купите нещо във ваша опаковка е по-голяма в някой малък квартален магазин. В същото време вече има достатъчно магазини за насипни храни, които ще се съгласят да си донесете буркани и кутии. Оттам може да си купите голяма част от най-необходимото като брашно, ориз, леща, захар. Да не говорим, че предлагат и биоразградими опаковки.

Пластмаса за еднократна употреба

Спокойно може да я откажете. Купете си или си ушийте торбички, с които да купувате плодовете и зеленчуците. Отказвайте предложените найлонови такива. Същото се отнася и за кафето или чая – занесете си ваша чаша и помолете да ви направят в нея. Купете си сламки за многократна употреба. Начините са много и то не само в големите градове. Интернет е навсякъде.

Направи си сам

Има много неща, които може да направите сами вкъщи. Използвайте старата си тениска, за да направите пазарска торба. А пердетата, които искате да изхвърлите, могат да се превърнат в торбички за плодове и зеленчуци или друг насипен продукт. Разровете се във вещите на баба си. Сигурно има запазени стари чували, които може да превърнете в чанти за съхранение на продукти.

Компостиране

Купете си кош за компостиране и започнете да изхвърляте в него биологичния отпадък. Съвсем скоро ще може да наторите градината си, цветята на терасата или да дадете на някой, който има нужда от тор.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>