С какво да премахнем акнето?

премахване на акне

С възпалителното кожно заболяване акне вулгарис обикновено се сблъскваме в периода на съзряване поради хормонални промени. Но възрастните – особено жените, могат да страдат от акне и след пубертета. Според наблюденията на специалистите заболяването е много характерно за индустриализираните нации.

Състоянието се характеризира с гнойни пъпки предимно по лицето, по врата, раменете и гърдите, но често се наблюдава и акне по гърба.

Има различни видове акнеични прояви – от леки до по-тежки. Независимо до каква степен е засегната кожата, симптомите могат да причинят стрес и понижаване на самочувствието, което значително влошава качеството на живот.

Как можем да се справим с проблема?

Акнеичните прояви нерядко са генетично предопределени и лечението им е много трудно. Възможно е обаче симптомите да бъдат намалени, ако в помощ на борбата с неприятните образувания се извършат и някои промени в ежедневните навици:

Спазване на подходяща диета

Съставът на много храни въздейства върху нивата на хормоните в организма. Ако се появи някакъв дисбаланс, той ще намери отражение и върху кожата. Например прекомерната консумацията на млечни продукти крие риск от повишаване инсулина, а той влияе на хормоните. Гликемичният индекс също оказва отражение – храните, в които той е много висок – като сладкото – повишават кръвната захар и това провокира акнеичните образувания.

Полезни за хората с проблемна кожа са плодовете и зеленчуците, бобовите растения, рибата и семената. Освен млечните храни и тези с богато съдържание на захар, те трябва да изключат от менюто си тестените изделия и червеното месо.

Грижи с подходяща козметика

За да намалите акнеичните прояви, погрижете се за кожата си с продукти, чиято формула е създадена точно за нея. Предразположената към пъпки, папули и други образувания дерма изисква рутинна грижа с включено цялостно почистване два пъти на ден със специална козметика, както и използването на медицински коректори и грим.

Слънцезащита

Акнеичните петна и лезии предизвикат поява на проблемна пигментация, когато кожата е изложена на слънце. Ако се прилага лечение с медикаменти, те могат да направят епидермиса още по-чувствителен в дадения момент. Поради това е изключително важно да бъде използвана подходяща слънцезащита.

Освен промени в начина на живот, за премахване на акне днес се прилагат съвременни методи с иновативни технологии.

Какво лечение на акне може да предприемете?

За ефективното акне лечение е важна навременната консултация със специалист. Според състоянието на кожата той ще назначи най-подходящата процедура, която може да бъде:

С лазер

С помощта на новото поколение лазер Cutera Excel V+, при комбиниране на трите му накрайника и съчетаване на различни дължини на лазерния лъч, ефикасно се повлияват активни акнеични лезии от лека и средно тежка степен.

С комбинирани терапии

Зачервяването и възпалителните процеси се третират много по-резултатно при подпомагането на лазерната терапия с химичен и аква пилинг, както и с микродермабразио.

Химичният пилинг подобрява структурата на кожата с помощта на различни ексфолиращи разтвори.

Микродермабразио е апаратна процедура, която осъществява механична ексфолиация, отстранявайки най-горния слой на увредената кожа в проблемните участъци.

Терапията с аква пилинг почиства в дълбочина лицето и помага за регенериране на кожата посредством контролиран вакуум и специални серуми.

Терапията с лазер и комбинираните терапии гарантирано успокояват симптомите и при най-тежките акнетични състояния, като те могат да се съчетаят и с локално медикаментозно лечение след преглед от дерматолог.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>