Атопичeн дерматит – един кошмар без гарантиран край

Атопичeн дерматит – един кошмар без гарантиран край

 

Темата за атопичния дерматит става все по-болезнена, а като че ли традиционната медицина все по-безсилна да се справи с него. Всеки от нас, познава поне един човек, засегнат от това мъчително и тежко състояние, характеризиращо се със суха и раздразнена кожа. Ставаме свидетели на болка, нервност и безсилие пред проблема.

Понякога, особено когато първите симптоми са в ранна детска възраст, с годините организмът се справя, те отшумяват и никога не се появяват отново.

Това обаче е по-скоро изключение, а не правило. За съжаление, с периоди на подобрения и такива на влошаване, заболяването продължава през целия живот.

Когато то засяга отделни участъци от кожата, приложението на кортикостероидни препарати може и да бъде краткосрочно решение, но не следва да се допуска те да бъдат винаги на „нощното шкафче”.

Грижата за атопичната кожа трябва да бъде ежедневна, дори и когато на пръв поглед кожата е в идеално състояние. Защо? Защото атопичната кожа е склонна към раздразнение от множество фактори – вътрешни и външни, сезонни и целогодишни.

2Лекари сочат, че дори и при видимо здрава кожа, тя всъщност се намира в състояние на „субклинично възпаление”, т.е. винаги има наличие на скрити възпалителни клетки. Образно казано – намират се в състояние „на изчакване” и при появата на дразнител, реагират и съответно върху кожата настъпват поражения – понякога по-локализирани, друг път – почти върху цялото тяло.

Преди години, атопичният дерматит се е определял като вид екзема, но все повече се утвърждава мнението, че е сериозно заболяване, което се „отключва” при комбинация от множество фактори.

Освен това, отдавна медиците са установили, че всички кожни проблеми са тясно свързани със състоянието на стомаха и червата. Те посочват, че колкото по-зле е състоянието на кожата на един човек, толкова по-зле е и състоянието на стомаха му. Това се обяснява с наличието на патогенни стомашни бактерии, които ако са в излишък, пречат на правилната обработка на храната и организмът не е в състояние да абсорбира жизненоважни вещества. Резултатът – цялостно отслабване на имунната система.

Друго, което посочват медиците е, че между кожата, нервите и мозъка, които се оформят още в ембрионалната фаза, съществува тясна връзка, което от своя страна обяснява защо кожата е „огледало” на нашето психическо и емоционално състояние.

Въпреки броя на изследванията, поради простата причина, че при всеки страдащ от атопичен дерматит причината може да бъде „една от много възможни”,на потърпевшите от това заболяване им остава единственият възможен избор – да следят какво и как им влияе – храна, козметика, фактори от околната среда и др.

И да не се отказват да имат нормално ежедневие и хубава кожа, въпреки диагнозата „атопичен дерматит”.

Автор: Мария Йорданова

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>