До 86 млрд. евро – толкова може да плаща Европа за лечение на инсулт през 2040 г.

86 милиарда евро европа лечение инсулт 2040 година

До 86 милиарда евро може да плаща Европа за лечение на инсулт през 2040 г.

Годишно в България се регистрират приблизително 35 000 случая на мозъчен инсулт, сочат данни на Министерството на здравеопазването. Повече от 7000 завършват с летален изход. Оцелелите пациенти с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. От 25 до 50% от тях са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината те остават трайни.

Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Затова в Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, стартира информационна кампания за необходимостта от превенция и профилактика на инсулта.

Общински сгради, паметници на културата и исторически обекти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Силистра, Добрич, Велико Търново, Ловеч и Враца ще бъдат озарени в лилав цвят по повод. Предстои и изложба под надслов „Преоткриване“ на художничката Донка Димитрова, която е преживяла два инсулта.

Инициативата се провежда под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), предават от Асоциацията за инсулт и афазия в България. Тази година е разработена интерактивна карта на всички местоположения в страната, на които могат да бъдат намерени информационни материали за инсулта.

Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и други. Във фокуса на общественото внимание Асоциацията за инсулт и афазия поставя симптомите на инсулта. “Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас”, твърдят от Асоциацията.

България в момента работи по изготвянето на Национален план за борба с инсулта, като от миналата година е част от Европейския такъв. Една от основните му цели е намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година.

Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт.

Проучването е на екип по здравна икономика от Оксфордския университет, като е проведено преди Covid пандемията.

 

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>