Как се прави фетална морфология

Как се прави фетална морфология

Периодът на бременността е съпроводен с редица изследвания, Едно от тях е феталната морфология, чрез която биват установени или изключени евентуални аномалии на плода. Макар че не е задължително, а само препоръчително, изследването фетална морфология може да покаже как се развива плодът и как протича самата бременност.

С помощта на ултразвук се оценяват размерът и растежът на плода; в какво състояние е плацентата, пъпната връв, маточната шийка и др. Търсят се и признаци на сърдечни аномалии, хромозомни болести, недоразвити кости.

Изследването се прави с добър ултразвуков апарат 2, 3 или 4D от опитен ехографист. То е неинвазивно и безопасно, източник на много полезна информация. Извършва се на ключови етапи през всеки триместър по време на цялата бременност.

Ранна фетална морфология

Прави се между 11 и 14 г.с., като с помощта на ултразвука се постига визуализация и оглед на основните системи и повечето органи на плода като глава, гръден кош, предна коремна стена, стомах и пикочен мехур, крайници, сърце, мозък, бъбреци и др.

Полът на детето може да се прогнозира на този етап. Проследява се и в какво състояние са плацентата, пъпната връв и снабдяващите ги с кръв съдове.

Друго, което се извършва при тази първа фетална морфология, е:

Доплерово изследване

Целта му е проверка за отклонения в циркулиращата кръв в съдовете на плода и матката.

Скрининг за хромозомни заболявания

Той включва установяване на маркери за синдром на Даун, за синдромите на Едуардс, Търнър и Патау. Синдромите на Даун и на Едуардс се срещат по-често. При първия са налице 47 вместо 46 хромозоми, което причинява забавяне на физическото и умственото развитие. При втория е налична допълнителна хромозома 18, засягаща ключови органи, поради което много бебета не доживяват и месец.

Скринингът включва още измерване на носна кост, нухална транслуценция, кръвоток в сърцето на плода и кръвоносните му съдове.

Втора фетална морфология

Провежда се между 20-24 г.с. и има висока информативност. Това е периодът, когато е възможно да бъдат открити около 2/3 от структурните аномалии. Всички органи на плода и системите му се оглеждат, като това включва крайници; череп и мозък, сърце, предна коремна стена, бъбреци, бели дробове и пикочен мехур, гръбначен стълб.

Отново се изследва за хромозомни аномалии, измерва се и дължината на шийката на матката за преждевременно раждане. Понякога с Доплер се прави оценка на кръвопотока в съдовете на плода, плацентата и матката.

Късна фетална морфология

При тази трета фетална морфология, проведена между 28-32 г.с., отново се оценява анатомията на плода, растежът и развитието му. Преценява се в каква позиция се намира, налице ли е някаква аномалия като например на отделителната система, установяването на която може да стане на по-късен етап от бременността.

При наблюдение на забавен растеж е важно да бъде определено дали става въпрос за малък плод спрямо съответната гестационна седмица, или данните показват фетално страдание. При установяване на последното, от ключово значение са проследяването и консултациите за благоприятен изход за майката и детето.

Този тип ултразвуково изследване не може да диагностицира генетични аномалии, а само ориентира, че има висок риск, а получаването на нормални резултати не отменя рутинните посещения при акушер-гинеколога.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>