Лечение на затлъстяване – вашето здраве е най-важно

лечение на затлъстяване

Затлъстяването е глобален проблем, чиито здравни последици са с голяма тежест и за засегнатите индивиди, и за обществото като цяло. Съответно, множество усилия са насочени към съставяне на системи за лечение на затлъстяване.

Наднорменото тегло представлява покачване на телесната маса над нормалните граници за възрастта и височината. По дефиниция, наднормено тегло имаме при индекс на телесната маса над 25. Причините за това покачване могат да са разнообразни. Двете най-чести причини за затлъстяване са увеличен внос на калории и намалена физическа активност. Понякога, обаче, факторите могат да са различни и да включват метаболитни заболявания, хормонален дисбаланс, някои медикаменти, неврологични или психиатрични проблеми.

Затлъстяване: лечение

Двата най-важни фактора при лечение на затлъстяване са да се намали вносът на калории и да се увеличи физическата активност. Целта е да се постигне по-високо изразходване на енергия, отколкото е нейният внос. По този начин килограмите се стопяват. Същевременно, влагането на физическа активност помага за подобряване на състоянията на инсулинова резистентност и диабет, повишаване здравето на сърдечносъдовата система с регулация на кръвното налягане. Допълнително, редовната физическа активност съдейства за укрепване на целия организъм, включително имунната система, състоянието на костите и ставите и т.н.

Основен принцип при прилагане на лечение по повод на наднорменото тегло са горепосочените два фактора. Нужно е да се намали не просто приемът на калории като абсолютно число, но и приемът на т.нар. празни калории или вредни храни. За препоръчване е да се избягват пържените храни, полуфабрикатите, бързата храна, прекомерно мазните ястия, вредните мазнини и изделия от бяло брашно и тесто. Разбира се, газираните напитки и сладкишите също трябва да се ограничат. Това съдейства и за отслабване, и за подобряване на цялостното здраве на организма.

В същото време, някои други състояния, съпроводени с повишаване на телесното тегло, може да изискват специфично лечение. Това са корекция на медикаментите, лечение на подлежащите заболявания. В допълнение, могат да бъдат предписани специални медикаменти, насочени към наднорменото тегло. Има редица подобни препарати, които са подбрани за корекция на затлъстяването и спомагат за освобождаване от излишните течности и мазнини, натрупани в тялото.

При повишено телесно тегло огромна помощ може да окаже поведенческата терапия. Особено валидно е това, ако то е съпроводено с психични проблеми, с психиатрични заболявания или с наднормено тегло на вредния стрес. В такива ситуации поведенческата терапия се оказва от съществено значение, тъй като учи пациентите да се справят с компулсивното желание за прием на храна. Учи ги също как да контролират диетата и физическата си активност по много по-здравословни начини.

Една от значително по-инвазивните стъпки, които могат да бъдат предприети, е бариатричната хирургия. Това са оперативни процедури, насочени специално към корекция на затлъстяването. Това са резекции на стомаха или поставяне на т.нар. стомашен пръстен. Целта при процедурите е да се намали количеството храна, което може да постъпи в стомаха, за да се, съответно, намалят и внесените калории.

Лечението се извършва под контрола на специалисти. Физическата активност и диетата винаги трябва да са включени в него. Най-добри ефекти се постигат след консултация със специалист, за да се обсъдят причините и факторите за наднорменото тегло и да се открие най-подходящото лечение.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>