Съвети за правилно хранене при начинаещи спортисти

За да не бъде грешно разбрано заглавието, следва да имате предвид, че става въпрос за спортисти аматьори. Тези, които си казват – идва лято, а всички дрехи са ми малки.

Всяка дама иска да облече ефирна рокличка, с която да подчертае красиви форми. От друга страна, и мъжката част от човечеството не е лишена от суета и не иска да демонстрира понаедряла снага в сезона на разголените дрехи.

Ако сте констатирали, че след дългата зима искате да се отървете от излишното бреме върху тялото си, приемете предизвикателството и се насочете към близката фитнес зала, стадион, парк…

спОсвен това не забравяйте, че хранителният режим е водещ при подобряване на физическото състояние. Има мъже и жени, които са надарени с прекрасна генетика и даже без да коригират особено храненето, след кратък период на тренировки бързо влизат във форма. Тези щастливци обаче са малко. Какво да направите, ако не сте един от тях, но все пак искате да се сдобиете с хармонично и красиво тяло?

Най-подходящите съвети можете да получите след консултация със специалист, който след запознаване със здравословно състояние, възраст, двигателна активност и др., ще изготви индивидуален режим, съобразен с конкретните нужди.

 

Кое най-важното, което трябва да знаете и съблюдавате, дори и без изготвяне на специален хранителен режим?

 

  1. Не забравяйте, че тепърва започвате да спортувате. Не се подвеждайте и не следвайте схеми, изготвени за хора, които имат специален и съобразен с тренировките, начин на живот, а именно професионалните спортисти. При вас е важно да следвате добрия баланс между витамини, минерали и микроелементи. Храненето на човек, който иска да изчисти мазнините, трябва да се основава на достатъчния прием на мазнини, въглехидрати и белтъчини. Без крайности! Търсеният от вас ефект се крие в баланса, не в „драконовските мерки”.
  2. Следете приема на течности. Трябва да пазите организма си от дехидратация и да поддържате добро ниво на водния баланс в него. Добър показател в тази насока е цветът на урината. Колко по-бледа става тя, толкова по-добре хидратирани сте.
  3. Хранете се достатъчно и пълноценно.

При тренировки тялото изразходва повече витамини и минерали от обичайното, което съответно изисква да повишите дневния им прием. Важна роля играят пресните плодове и зеленчуци. Включете храни, богати на калий, магнезий и калций.

Това са само основните неща, които всеки трябва да знае в началото на спортната си активност. С течение на времето, натрупвайки опит и съблюдавайки съвети на специалисти, всеки открива най-доброто за себе си.

Което освен с хубава фигура, го дарява с повече енергия и добро настроение.

Може също да погледнете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да използвате HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>